Sosyal Hizmetler Programı, hem sosyal hizmetlerin örgütlenmesi ve uygulanmasında gereksinim duyulan yeni ara elemanlar yetiştirmeyi hem de halen sosyal hizmet alanında çalışan ancak konuya ilişkin akademik bir eğitim almamış olan bireylerin niteliklerini geliştirmeyi amaçlamaktadır.   

        Şırnak Üniversitesi Cizre MYO olarak hedefimiz, sektörün mevcut ihtiyacını da göz önünde bulundurarak mezunlarımızın çalışacakları kurumlarda sosyal adalet fikri ve özenli çalışma ahlakıyla donanmış takım oyuncuları ve liderler olarak hizmet vermelerini sağlamaktır.

     Sosyal Hizmetler Programından mezun olanlar; pek çok kamu kuruluşunda, özel teşebbüse ait sosyal hizmet işletmelerinde veya sivil toplum örgütlerinin sosyal hizmet sunumlarında çeşitli görevler alabilmektedir. Başta Çalışma, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde bulunan kurum ve kuruluşlar olmak üzere, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde İş ve İşçi Bulma Kurumunda, Devlet Planlama Teşkilatında, Rehabilitasyon Merkezlerinde, Körler ve Sağırlar Okullarında, Kreş ve Gündüz Bakımevlerinde, Huzurevlerinde, Cezaevlerinde ve Nüfus planlaması ile ilgili kuruluşlarda sosyal hizmet yardımcısı olarak çalışabilir. Ayrıca isteyen mezunlar, Dikey Geçiş Sınavı ile dört yıllık Sosyal Hizmetler veya Sosyoloji bölümlerine geçiş yaparak eğitim hayatına devam edebilirler. 

PROGRAM HAKKINDA 

Kazanılan Derece: Bu programdan mezun olan öğrenciler Önlisans derecesi almaya hak kazanırlar. 

Öğrenci Kabul Koşulları: Programa öğrenci kabulü, YÖK tarafından belirlenen ilgili yönetmelik-yönergeler doğrultusunda, ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından düzenlenen sınavlar ve yerleştirme ile gerçekleştirilmektedir. 

Meslek yüksekokullarından mezun olan önlisans öğrencileri, Dikey Geçiş kontenjanı açılması durumunda, Dikey Geçiş Sınavı yoluyla lisans programlarına yerleştirilmektedir.

Uluslararası öğrenci kabulü, üniversiteye başvurmuş ve uluslararası öğrenci statüs​ünden faydalanma koşullarını ve asgari kabul yeterliliklerini sağlayan adaylar arasından üniversite senatosu tarafından belirlenmiş yönetmelikler çerçevesinde gerçekleştirilir. 

Mezuniyet Koşulları: Şırnak Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'ne belirtilmiş olan koşullarını yerine getiren ve kayıtlı olunan programda alınması gereken dersleri en az 2,00 GNO ile tamamlayan öğrenciler mezun olmaya hak kazanırlar.

Önceki Öğrenmelerin Tanınması: Şırnak Üniversitesi dışında alınan derslerin saydırılması, Şırnak Üniversitesi Muafiyet ve İntibak İşlemleri Yönergesi çerçevesinde, ilgili fakülte, meslek yüksekokulu veya enstitülerin yönetim kurullarının onayı ile gerçekleştirilir. 

Ölçme, Değerlendirme ve Notlandırma: Bu programda ölçme, değerlendirme ve notlandırma Şırnak Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği çerçevesinde gerçekleştirilir.

Üst Derece Programlara Geçiş: Bu programı tamamlayan öğrenciler lisans programlarına başvurabilirler.  

PROGRAM ÇIKTILARI 

PÇ 1. Sosyal Hizmetler alanında uygulanan yöntem ve teknikleri öğrenme, bu teknikleri uygulama becerisine sahip olma. 

PÇ 2. Sosyal Hizmetler ile ilgili kavramsal ve kuramsal çerçeveyi öğrenebilme. 

PÇ 3. Sosyal Hizmetin bilgi, beceri ve değer temeli doğrultusunda sorunları tanımlayabilme ve çözüm sunabilme. 

PÇ 4. Mesleki etik değerler çerçevesinde hizmetlerin sunumunu ve uygulamaları gerçekleştirme becerisi edinebilme.

PÇ 5. Sosyal Hizmet becerilerinin kazanımı ile birlikte birey, aile, grup ve topluma yönelik uygulamalar yapabilme. 

PÇ 6. Sosyal Hizmet alanı ile ilgili kurum ve kuruluşları tanıma, mevzuat ve yasaları bilme, müdahale planını bu bilgiler eşliğinde şekillendirebilme. 

PÇ 7. Dezavantajlı grupların sorunlarını tanımlama, analiz etme becerisini kazanabilme. 

PÇ 8. Sosyal Hizmet alanı ile  ilgili olan meslek alanlarını (psikoloji, sosyoloji, hukuk) tanıma, işbirliği yapabilme becerisini kazanabilme. 

PÇ 9. Sosyal sorunlar karşısında eleştirel bakış açısı geliştirebilme ve gözlem yapabilme, sosyal projeler üretebilme, sosyal araştırmalar yapabilme. 

PÇ 10. Sosyal adalet, sosyal refah ve insan hakları konusunda topluma fayda sağlayacak hizmet ve uygulamalar gerçekleştirebilme. 

PÇ 11. Farklılıkları tanımlama, ayrım gözetmeksizin her bireyin yaşam kalitesini arttırmak adına projeler üretebilme. 

PÇ 12. Sosyal hizmetler alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahip olma. 

PÇ 13. Edinilen tüm bu bilgi ve beceriler eşliğinde, toplumun ve bireyin yararını düşünerek hareket edebilir, topluma faydalı bir birey olarak bilgi ve becerilerini geliştirip, ilerletebilme.  

İSTİHDAM OLANAKLARI 

Bu bölümden mezun olan öğrenciler; Çalışma, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İl Sosyal Hizmet Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezleri, Kreş ve Gündüz Bakımevleri, Yaşlı Bakım ve Huzurevleri, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Kredi ve Yurtlar Kurumu, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gençlik Merkezleri, Adalet Bakanlığı, Çocuk Mahkemeleri, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Sivil Toplum Örgütleri alanlarında istihdam edilmektedir. Ayrıca bölüm ile ilgili kadın, çocuk, yaşlı, engelli, bağımlılık gibi birçok alanda var olan özel kuruluşlarda da görev alabileceklerdir.

1.03.2023